Algemene voorwaarden

Algemene voorwaarden

Artikel 1 – De rijschool dient zich te houden aan de volgende afspraken
1.1 De leerling krijgt praktijkles van een rij-instructeur die aan de eisen voldoet van de Wet Rijonderricht Motorrijtuigen (WRM). De instructeur moet in het bezit zijn van een geldig instructeurscertificaat.

1.2 De leerling legt het rijexamen in principe af met de auto waarin rijles wordt gegeven. In geval van overmacht kan het echter gebeuren dat de leerling het examen aflegt in een vervangende lesauto.

1.4 De rijschool heeft voor het geval er iets gebeurt, waarvoor zij ten opzichte van jou aansprakelijk is, een goede bedrijfsverzekering afgesloten.

1.5 Indien de lessen niet door kunnen gaan als gevolg van ziekte van de instructeur of een ongeval, weers- en/of verkeersomstandigheden wordt de leerling hiervan tijdig op de hoogte gesteld en er wordt een nieuwe afspraak gemaakt. De leerling kan in zo’n geval geen aanspraak maken op enige restitutie en/of schadevergoeding.

1.6 Wanneer overeenstemming is bereikt over het aanvragen van het examen zorgt de rijschool dat deze binnen 14 dagen bij het CBR wordt ingediend. 

Artikel 2 – De leerling dient zich te houden aan de volgende afspraken
2.1 Om autorijlessen te volgen moet je 16,5 jaar zijn. Tevens dient de leerling tijdens de lessen altijd een legitimatiebewijs bij zich te hebben.

2.2 De leerling zorgt er voor om op tijd en op de afgesproken plaats voor de rijles klaar te staan. Is de leerling iets te laat, dan wacht de instructeur altijd 10 minuten op de afgesproken plaats. Ben je er dan nog niet, dan brengt de rijschool 100% van de les in rekening.

2.3. De leerling mag een rijles afzeggen of verschuiven. Echter wel 48 uur van te voren melden, anders heeft de rijschool het recht om 100% van de les in rekening te brengen in verband met de gereserveerde tijd.

2.4 Een te laat afgezegde les wordt niet bij de leerling in rekening gebracht indien er een dringende reden is. Dringend is bijvoorbeeld : het overlijden van een naaste familie, begrafenis en spoedopname in het ziekenhuis. Geen dringende reden is bijvoorbeeld: ziekenhuisopname waarbij je weet dat je opgenomen wordt, maar dit van te voren niet of vergeet aan te geven of vakantie.

2.5 De leerling verstrekt alle noodzakelijke informatie over zijn/haar medische en of psychische toestand, medicijn, alcohol en of drugsgebruik naar waarheid aan de rijschool.

2.6 Indien de leerling iets verzwijgt uit hetgeen in 2.5 vermeld staat, dan heeft de rijschool het recht de lessen (lesovereenkomst) per direct te doen beëindigen zonder enige restitutie van lesgelden.

2.7 Bij schade ontstaan als gevolg van de in 2.5 genoemde situaties heeft de rijschool het recht dit te verhalen op de leerling.

Artikel 3 – Betalingen
3.1 Rijlessen, examens en les artikelen worden standaard gefactureerd. De factuur wordt naar het opgegeven e-mailadres of verblijfsadres gestuurd. De betalingstermijn van de factuur is standaard 14 dagen en dient voor de eerste les te zijn voldaan.

3.2 Voor betalingen bij lespakketten dienen de betaal termijnen strikt te worden gevolgd, gebeurt dit niet dan worden de rijlessen stop gezet. Lespakketten voor spoedopleidingen moeten volledig betaald zijn voor de spoedopleiding begint.

3.3 Er kan max. in 3 termijnen worden betaald. Bij betaling in termijnen dient het 1e termijnbedrag binnen 14 dagen na ontvangst van de factuur en voor de 1e les te zijn voldaan. De 2e termijn dient betaald te worden voordat 1/3 van het pakket verbruikt is en de 3e termijn dient betaald te worden voordat 2/3 van het pakket verbruikt is. Mochten de 2e en/of 3e termijn niet op tijd zijn bijgeschreven kunnen de lessen geen doorgang vinden. Bij te late betaling van een termijnbedrag komt het recht op termijnbetaling te vervallen en dient het totaalbedrag ineens te worden voldaan. Zodra deze is voldaan zullen de lessen weer worden voortgezet, met in achtneming van een eventuele wachttijd. Bij betaling in termijnen of bij het versturen van een betalingsherinnering is de rijschool tevens genoodzaakt € 25 extra aan administratie kosten te rekenen.

3.4 Komt het toch voor dat de leerling niet tijdig betaalt, dan hanteert de rijschool de volgende procedure:
Indien er een achterstand in de betaling ontstaat, krijg je in eerste instantie herinneringsfactuur. Wordt hier echter ook geen gehoor aan gegeven, dan ontvang je 8 dagen na de herinnering een aanmaning waarbij aanmaningskosten (minimaal €25) worden gerekend. Indien mogelijk wordt er telefonisch contact gezocht met de leerling.

3.5 Mocht het toch voorkomen dat de leerling niet betaalt , dan schakelt de verkeersschool een incassobureau in. Dan komen er natuurlijk extra kosten bij, die de leerling zelf moet dragen. De extra kosten die hierbij komen zijn 15% van het openstaande bedrag met een minimum van €50,00.

3.6 De rijschool heeft altijd het recht om de rijopleiding (tijdelijk) stop te zetten, zeker in het geval van wanbetaling. Het recht op de korting in de pakketten komt dan te vervallen en er worden administratiekosten in rekening gebracht voor het omzetten van een pakket naar losse rijlessen.

3.7 Als de leerling een pakket heeft aangeschaft en hij behaalt het rijbewijs terwijl het pakket nog niet volledig benut is, dan heeft hij recht op restitutie.

3.8 Wijzigt de pakketprijs tijdens de opleiding, dan wordt deze wijziging niet doorgerekend, met uitzondering van prijswijzigingen van derden (zoals bijvoorbeeld het CBR, de overheid, etc.).

Artikel 4 – Rij(her)examen en Tussentijdse Toets (TTT)
4.1 De instructeur bepaalt wanneer er een examen of TTT gereserveerd mag worden en mag plaatsvinden.

4.2 Als de leerling niet of te laat op het examen verschijnt vanwege oorzaken die aan de leerling toegerekend kunnen worden, moet de leerling de kosten dragen voor een nieuwe aanvraag. Het examen komt te vervallen.

4.3 De leerling is verantwoordelijk voor het bij zich dragen van een geldig identiteitsbewijs. Zonder identiteitsbewijs kan de TTT of het examen niet doorgaan. De verantwoordelijkheid hiervoor ligt bij de leerling.

4.4 Mocht het praktijk examen of TTT niet doorgaan wegens slecht weer, bijvoorbeeld door ijzel of sneeuw, dan hoeft de leerling het nieuwe examen niet zelf te betalen. De rijschool heeft dan wél het recht om aan de leerling de kosten van één rijles te berekenen (de werkelijk gereden uren).

4.5. de leerling is bij uitstel van het praktijkexamen of TTT geen kosten voor een aanvraag van een nieuw praktijkexamen of TTT verschuldigd indien hij of zij het eerste praktijkexamen of TTT niet kan afleggen doordat:
– de leerling vanwege ziekte niet in staat is het (proef)examen af te leggen op voorwaarde dat hij of zij dit binnen 8 dagen na (proef)examendatum door middel van een doktersverklaring aan de rijschool kenbaar maakt;
– een familielid tot en met de tweede graad van de leerling of van de rijinstructeur binnen 5 dagen voor het praktijkexamen/TTT is komen te overlijden of op de dag van het (proef)examen wordt begraven of gecremeerd;
– het lesvoertuig of een gelijkwaardig type op het (proef)praktijkexamen niet beschikbaar is of wordt afgekeurd door de examinator;

4.6 De leerling is zelf verantwoordelijk voor het tijdig behalen van het theoriecertificaat. Zonder geldig theoriecertificaat kan er geen Tussentijdse Toets of rij(her)examen gereserveerd of afgenomen worden. Praktijkexamens die gereserveerd zijn, dienen betaald te worden (ondanks dat het examen geen doorgang kan vinden zonder theoriecertificaat). De rijschool is niet verantwoordelijk voor het langer duren van de rijopleiding en het eventueel overschrijden van het aantal uren van het pakket (en de daarbij komende extra lesuren die betaald moeten worden).

Artikel 5 – Beëindigen van de les- en pakketovereenkomsten
5.1 De rijschool heeft het recht om alle vormen van overeenkomsten te doen ontbinden als:
– de rijschool sterk het vermoeden heeft dat de leerling opzettelijk geen en of onjuiste informatie heeft gegeven aan de verkeersschool (zie artikel 2.5)
– de verkeersschool sterk het vermoeden heeft dat de leerling opzettelijk niet meewerkt aan de vooruitgang van de lessen.

5.2 de leerling kan, in geval van een lesovereenkomst bestaande uit losse lessen, deze opzeggen, met inachtneming van punt 2.3

5.3 de leerling kan, in geval van een lesovereenkomst bestaande uit een of meerdere pakketten dan wel een volledige rijopleiding deze opzeggen in geval van hem of haar om medische redenen redelijkerwijs niet verlangd kan worden dat de rijopleiding wordt voortgezet. De leerling dient hiervoor wel een doktersverklaring te overleggen. De rijschool zal in dit geval het tegoed, minus betaalde examengelden/TTT gelden en administratiekosten van € 25,- en met een minimum van € 125,-, aan de leerling betalen;

5.4 indien de leerling om andere dan medische redenen de lesovereenkomst bestaande uit een of meerdere pakketten dan wel een volledige rijopleiding wenst op te zeggen gebeurt dit in goed overleg met de rijschool. Mochten leerling en rijschool er niet in slagen tot overeenstemming te komen zal de zaak ter beoordeling aan de rechter worden voorgelegd.

Artikel 6 – Lespakketten
6.1 Indien de leerling een lespakket heeft gekocht en aan het einde van het pakket nog niet toe is aan het praktijkexamen, kan de leerling nog geen gebruik maken van het examen. De leerling dient dan eerst extra lessen te volgen tot hij/zij klaar is voor het examen tegen het op dat moment geldende losse uurtarief of een aanvullend pakket.

Artikel 7 – Aansprakelijkheid
7.1 Als de leerling tijdens de rijles of het rijexamen een bekeuring krijgt en of schade veroorzaakt aan derden, dan gelden de volgende afspraken:
a. De rijschool kan de leerling normaal gesproken niet aansprakelijk stellen voor boetes en schade veroorzaakt aan derden. De instructeur zit immers naast de leerling en kan zo nodig ingrijpen. De rijschool draagt dan zelf het risico.
b. Als de leerling zich in de auto zodanig opzettelijk misdraagt dat er ondanks ingrijpen van de instructeur een aanrijding plaatsvindt, dan kan de leerling aansprakelijk worden gesteld.
c. Het is ten zeerste verboden om tijdens de rijles onder invloed van alcohol en andere middelen die de rijvaardigheid kunnen beïnvloeden, te zijn. Als na een aanrijding blijkt, dat de leerling onder invloed was, dan kan de leerling aansprakelijk worden gesteld.
d. Het is verboden om medicijnen te nemen waardoor tijdens de rijles de rijvaardigheid kan worden beïnvloed. Dit staat overigens duidelijk vermeld op de verpakking. Ook dan kan de leerling bij een aanrijding aansprakelijk worden gesteld. Neem altijd contact met de rijschool op als je dergelijke medicijnen moet gebruiken.

7.2 De leerling is verplicht om aan de rijschool te melden of hij/zij een ontzegging van de rijbevoegdheid heeft. Dit kan bijvoorbeeld verkregen zijn als de leerling dronken op de (brom)fiets reed en is gedaagd voor de rechter. De leerling mag dan in zo’n geval ook geen lesauto besturen. Als de leerling dan niet de waarheid heeft verteld en tóch rijlessen neemt, dan kan de leerling aansprakelijk worden gesteld voor eventuele (financiële) gevolgen zoals boetes en of schade veroorzaakt aan derden. 

Artikel 8 – Geschillen
8.1 Op deze algemene voorwaarden is uitsluitend het Nederlands recht van toepassing.